Hier zet ik een paar favoriete foto plaatsen neer waar ik zelf graag kom:


Het Aardhuis Hoog Soeren

Aardhuisweg 1 Apeldoorn

Bezoekersinformatie

Het Aardhuis, het historische bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo. Het is heerlijk wandelen in het aangrenzende Aardhuispark met grote kans op het zien van Edelherten en Damherten. Op afspraak kunt u met een natuurgids meewandelen door het park waardoor het lijkt of zelfs de eeuwenoude bomen kunnen praten.

tip neem een verrekijker en telelens mee

en de herten niet voeren zeker geen brood dat is hun dood

geopend van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur.


De Blauwe Kamer

De blauwe kamer 15 Rhenen

De Blauwe kamer is een mooi gebied om Konikpaarden Galloway runderen te spotten.

Er is ook een mooi platform met verrekijker

En er is een mooie vogel hut waar je Aalscholvers Reigers Lepelaars Koereiger Kwak Ganzen en eenden kan spotten. Neem wel een verrekijker of goede zoom camera mee


Natuurpark Lelystad

Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad.

Heb je wel eens oog in oog gestaan met galopperende Przewalskipaarden, een paar imposante edelherten of groep wroetende zwijnen? Of heb je wel eens een eland of een wisent in het echt gezien? In het Natuurpark Lelystad kun je deze dieren allemaal tegenkomen. Het Natuurpark is een uniek gebied: nergens in Nederland vind je een park met deze opzet en dat allemaal op een steenworp afstand van Lelystad. Verken het park te voet of huur een fiets in het bezoekerscentrum. Groepen kunnen onder leiding van een gids op pad met de boot of de excursiewagen.

Vergeet niet een verrekijker of camera met telelens niet


Plantage Willem III

Parkeerplaats aan de Rijkstraatweg (N225) t.h.v. huisnummer 265, 3921 AH Elst.

 

Graslanden en heide

Op Plantage Willem III ligt een van de grootste droge schraalgraslanden van de provincie Utrecht. De graslanden worden begraasd door halfwilde gallowayrunderen, konikpaarden en wilde damherten. Ook trekt er een herder met schaapskudde rond. De gevarieerde begroeiing van kruidenrijke graslanden, boomgroepjes en struweel is van grote betekenis voor vogels als roodborsttapuit, geelgors, gekraagde roodstaart en boomleeuwerik. Ook de zandhagedis, vele vlinders, sprinkhanen en kleine zoogdieren voelen zich hier goed thuis. Het oostelijke deel van Plantage Willem III is ingericht als rustgebied. Hier krijgen grondbroeders als patrijs en veldleeuwerik de rust die zij nodig hebben.

Hoger op de glooiende helling van Plantage Willem III ligt een groot heideterrein. De oppervlakte daarvan is in 2011 meer dan verdubbeld. Vele planten en dieren profiteren hiervan, waaronder klein warkruid en zandhagedis. Hopelijk voelt de nachtzwaluw zich hier straks weer thuis.

voer de herten niet en zeker geen brood dat is hun dood


Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Kitsweg 1 Lelystad

Een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen: een waar vogelparadijs van internationale waarde. Dat zijn de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land.

Ruim 50 jaar geleden schiep de natuur in zuidelijk Flevoland dit uitgestrekte moerasgebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

In dit vogelrijke moerasgebied werken mens en natuur op een bijzondere manier samen. Zo kom je onderweg heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen. Zij houden met hun gegraas de graslanden op een natuurlijke manier open. En ze vragen op hun beurt ook weer om zorg en beheer.

Ontdek dit vogelrijke moerasgebied en ervaar hoe ieder seizoen weer zijn eigen dynamiek en verassende ontwikkelingen kent.

Neem een verrekijker of camera met telelens mee

voer de herten niet en zeker geen brood dat is hun dood


Zeehonden kijken bij de Punt van Reide

Van het voorjaar tot het najaar staat de zeehondenkijkwand opgesteld op de zeedijk in Termunten bij de Punt van Reide. Een unieke gelegenheid om de zeehonden en hun pups in hun natuurlijke omgeving te spotten zonder ze te verstoren! Een buitengewone locatie in Nederland die je zelf kunt bezoeken.

De zeehond in de Dollard

In de Dollard liggen de zandbanken dicht bij de kust. Dit is de plek waar de jongen geboren worden: het is de kraamkamer van de Waddenzee.
Het gebied trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers die vooral voor de zeehonden komen. Elke dag met hoog water (zie de getijdentabel) verzamelen de zeehondenmoeders met hun pups onder aan de dijk om uit te rusten, te eten en te zonnebaden. Vaak wel met honderden tegelijk. Juist in de zoogperiode is het belangrijk dat de jongen ongestoord kunnen drinken. In ongeveer vier weken moeten de jongen voldoende gegroeid zijn om zich zelfstandig te kunnen redden. Hier leren ze zwemmen en vissen vangen

De zeehondenkijkwand bezoeken

Startpunt is Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap, adres Dallingerweersterweg 30 in Termunten. Het Bezoekerscentrum is bereikbaar met de auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. De zeehondenkijkwand bereik je door een korte wandeling van circa 10 minuten door Polder Breebaart, een prachtig natuurgebied vol bijzondere vogels (lepelaars, kluten, zwarte ruiters e.a.). Neem je verrekijker mee!

Zeehonden komen eind mei, begin juni en blijven tot in augustus. Beste tijd is 1.5 uur voor hoog water.
Bekijk hier de getijden (zie getijdentabel Delfzijl, tel er 20 minuten bij op voor de Punt van Reide).


AMSTERDAMSEWATERLEIDINGDUINEN

Amsterdamse Waterleidingduinen

Mooi wandelgebied waar je mooi herten kan spotten en mooie vogels en vossen

voer de herten niet en zeker geen brood dat is hun dood

Vergeet geen verrekijker of camera met telelens mee te nemen

Ingang Oranjekom/Oase in Vogelenzang
Eerste Leijweg 2 
(Kies bij navigatie voor: Vogelenzangseweg 21, 2114 BA Vogelenzang, dat is tegenover de ingang.)

Ingang Panneland in Vogelenzang
Vogelenzangseduinweg 2 
2114 AS Vogelenzang

Ingang De Zilk in De Zilk
Joppeweg 1 


Oranjezon

n Oranjezon wandel je door beschutte duinvalleien, bos, duinstruweel, verstuivingen en duingrasland. Dit afwisselende landschap maakt Oranjezon een belangrijk leefgebied van veel duinplanten- en diersoorten. Met een beetje geluk ontmoet je er een damhert of ree! Dichterbij zee wandel je langs helmgras en hoor en zie je regelmatig de zee tussen de duinen door. In het verleden was Oranjezon een waterwingebied. Dit zie je terug aan de kanalen en het naaldbos. 

Voor je bezoek aan Oranjezon navigeer je naar Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder. Aan het begin van de doodlopende weg is een parkeerplaats, kijk voor actuele parkeertarieven op: www.veere.nl/parkeerterreinen.  
Bij de entree van Oranjezon is een gratis fietsenstalling.
 
Pas op voor teken!
In dit gebied zijn teken actief. Controleer jezelf en je gezin na elk bezoek. Heb je een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk en houd de plek van de beet in de gaten. Lees hier meer.

Harderbroek – Laarzenpad – Vogelkijkhut

Om bij de vogelkijkhut te komen, loopt u ongeveer anderhalve kilometer over het Laarzenpad. Het pad begint bij de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan het Ganzenpad. De route is wit gemarkeerd en voert naar een uitkijkheuvel. Neem de verrekijker mee, want vanaf hier heeft u zicht op mooie vogels, zoals roerdomp, kleine karekiet en baardman. Heen en terug is de wandeling ongeveer 3 kilometer lang. Het pad voert grotendeels door het nieuwe deel van het natuurgebied. Ook loopt het door het oudere bosgedeelte. Daar slingert het pad langs met mos bedekte bomen, waarvan enkele joekels zijn omgevallen.

De parkeerplaats ligt aan het Ganzenpad te Zeewolde. Volg de witte route om bij de uitkijkheuvel te komen (1,5 km). Neem dezelfde route terug


Nationaal park Lauwersmeer

Vogels kijken

Op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen: dat is imposant. En dat is het Lauwersmeer! Twee keer per jaar staat het gebied in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels gebruiken het Lauwersmeer als ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug.

Nationaal Park Lauwersmeer is daarom een Nederlandse toplocatie om vogels te kijken. De vogelkijkplekken Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg staan garant voor het zien van bijzondere vogelsoorten. Bijna dagelijks ‘spotten’ vogelaars zeldzaamheden in het Lauwersmeergebied. Klik hier voor actuele de waarnemingen. 

Staatsbosbeheer heeft op een aantal plekken vogelkijkhutten neergezet. Vanuit zo’n vogelkijkhut kun je de aanwezige vogels, zonder ze te verstoren, van dichtbij bekijken. Kijk op de overzichtskaart voor de locaties van de vogelkijkhutten. Eigenlijk zou een verrekijker tot de standaarduitrusting van iedere Lauwersmeerbezoeker moeten horen. Heb je geen verrekijker, dan mag je in één van de vogelkijkhutten vast wel even door de verrekijker of de telescoop van een aanwezige vogelaar kijken. Dan gaat er een totaal nieuwe wereld voor je open!

In het Activiteitencentrum Lauwersnest kun je gratis een vogelkijkkaart en een complete vogelstreeplijst Nationaal Park Lauwersmeer halen.

vergeet je verrekijker of camera met telelens niet

Locatie

De Rug 1, Lauwersoog


Wildlands Emmen

Mooie dierenpark om foto’s te nemen zonder vervelende achtergronden

Ontdek per boot of te voet de jungle en maak kennis met de olifantenfamilie. Spot neushoorns en giraffen van heel dichtbij tijdens je trucksafari over de savanne. Bezoek het nieuwe beververblijf, ga op poolexpeditie en sta oog in oog met ijsberen en pinguïns. Kom naar WILDLANDS en maak een wereldreis in één dag.

WILDLANDS
Raadhuisplein 99
7811 AP Emmen


De Siberische grondeekhoorns in Tilburg: aaibare exoten

Min of meer per ongeluk vestigden zich in de vroege jaren 70 Siberische grondeekhoorns in Tilburg.

Deze zijn achtergebleven tijdens de verhuizing van dierenpark Tilburg in 1972.

Ze leven daar nu in het Park (bos) en zijn erg leuk om te fotograferen.

in het bos langs de Reeshofdijk of langs de Warandelaan

Neem een oude handdoek mee om op te zitten veel alg op de boomstammen

als je een plekje hebt gevonden blijf dan rustig op een afstandje wachten en neem genoeg foto’s ze zijn erg bewegelijk en snel

———————————————————————————————————-

enige tips

Wilt u wild fotograferen ga dan zonder parfum en tegen de wind in, zo dat de beesten u minder gouw in de gaten hebben,

Loop ook zo min mogelijk over krakende takjes.

voer de beesten niet en herten zeker geen brood dat is hun dood.

bent u beginnend fotograaf dan is het misschien raadzaam om een notitie blokje mee te nemen o dat u daar in kn schrijven foto 1 tot – heb ik zo ingesteld en foto – tot — heb ik deze instellingen gebruikt. kijk dan als u thuis bent op de pc hoe en waarom die foto’s zijn geworden.

zet u fototoestel op automatisch of u moet wel snel de instellingen kunnen veranderen anders is het wild al lang weg,

foto’s door glas nemen zet u lens zo dicht mogelijk tegen het glas om zo veel mogelijk spiegeling te voorkomen. een paraplu kan ook een uitkomst zijn.

foto’s nemen door het gaas heen, neem zo min mogelijk pixels het liefst maar een kijk door een opening in het gaas en stel dan scherp

neem een reserve accu mee om balen te voorkomen

stel scherp op het hoofd en wacht je moment af.

is het hoofd naar de verkeerde kant of omlaag stel scherp op het beest en hou de knop iets ingeduwd en beweeg naar de plek waar u het hoofd verwacht en druk dan de knop verder door dan blijft de instelling bij de meeste camera’s scherp ingesteld op de plek waar u bent begonnen met instellen.

neem een petje mee tegen zonlicht

neem ook Deed tegen muggen en teken mee dus ook voor de enkels,

wat drinken en iets te eten is ook vaak een uitkomst er is vaak niets in de buurt te verkrijgen.

gaat u een eind rijden kijk dan eerst online naar de openingstijden om teleurstelling te voorkomen.